keskiviikko 20. elokuuta 2008

En osta! En varmasti osta!

Juu, en vissiin. Käväisin viikonloppuna entisessä kotikaupungissani ja mukaan tarttui taas tuttua tavaraa, onneksi kuitenkin varsin maltillisesti.


2 kerää Mamboa, poistuvia värejä taitavat olla molemmat. Novitalla on tänä syksynä aivan taivaallisia uusia sävyjä, mutta en ole vielä raaskinut ostaa. Mamboa en ole ennen neulonut, mukavan muhkealta vaikuttaa. Vihreä saattaisi joutua kauluriin, punaisesta selvästi talviset sisätossut!


Hyllystä minua katsoi aivan ihana väri Novitan Rosea, lähti mukaan enempiä kyselemättä. Aivan selvää huivimateriaalia, voisin vaikka itse suunnitella mallinkin.


Yksittäiset kerät Huopasta, Sonjaa ja 7 Veljestä lähti tarjouskorista vielä matkaan. Olen langanostajana nähtävästi yksinäisten kerien suosija. Vaikka langan ostamisessa ei itsehillinnällä olekaan mitään roolia en koskaan kehtaa ostaa koko villapaidallisen verran, ja sitten tuleekin näperrettyä vain pieniä projekteja. Jotenkin vaan lanka tuntuu halvemmalta kun ostaa paljon pieniä eriä. Oi tätä itsepetoksen ihanuutta!


En ole tavallisesti neulekirjoja ostanut, sillä on tuntunut vähän oudolta ostaa kalliita kirjoja kun malleja löytyy niin hyvin netistä ilmaiseksikin. Nyt tuli poikkeus, Neulojan Käsikirja ei ollut kallis ja rakastuin useisiin mallineuleisiin sen verran palavasti että annoin kirjalle hyvän, uuden kodin. Yhdet sukat ovat puikoilla, kirjan inspiroimina. Ainakin parit joululahjasukat on jo suunnitelmissa kirjan malleista. Tänä vuonna aloitan kyllä joululahjojen teon ajoissa. Viime vuonna meni matkustelun takia vähän viime hetkeen ja sitten viikkoa ennen joulua neulottiin yötä myöten huivia ja kirjottiin pöytäliinaa. Osaisikohan sitä ottaa opikseen jo yhdestä kerrasta..

maanantai 11. elokuuta 2008

Neuleolympialaiset käyntiin - viimein

Olympialaiset käynnissä neljättä päivää ja viimein ehdin pistää baijerilaiset puikoille. Oma neuleolympialaisten aloitukseni oli siis vähän heikko, toivottavasti petraan loppua kohti.




Tämä on esimmäinen työni 2,0 mm puikoilla. Ennen pienimmät joilla sukkia olen väkertänyt ovat olleet 2,5. Kyllä se puoli milliäkin tuntuu, ensimmäiset muutama kerrosta olivat vähän kankeat. Onneksi kädet tottuvat nopeasti. Nyt pitäisi sitten aloittaa tuo palmikointi. Ensimmäinen mallikerta on aina hankalin, sen jälkeen voi aina vaan katsoa mallia edellisestä.

Meidän taloudessa ei telkkaria ole, joten olympialaisten seuraaminen on suhteellisen vähäistä. Harmi sinänsä, sillä urheilu on mitä parhainta neulontaohjelmaa: joskus tapahtuu jotain kiinnostavaakin, mutta suurimman osan ajasta ei menossa ole mitään suurempaa huomiota vaativaa, joten keskittymistäkin vaativa neuletyö onnistuu siinä samalla.

Eilen päättelin jälleen yhden aivot narikkaan -työn. Muutettiin justiinsa kerrostaloon ja ollaan tutustuttu alakerran yhteiseen saunaan. Ekalla saunomiskerralla pyyhkeet ja shamppoot kulki mukana muovipussissa, ja heti seuraavana päivänä pistin koukulle puuvillaisen saunakassin. Onhan nyt virkattu kassi miljoona kertaa mukavampi kuin joku muovipussi. Valmis lopputulos näyttää siis tältä:



Malli: oma
Lanka: Mayflower Helårs-garn 225 g
Koukku: 5,0 mm

Ei ole vielä päässyt käyttöön. Sauna vain kerran viikossa vaatii totuttelemista, varsinkin kun entisessä asunnossa oli oma sauna joka lämmitettiin vaikka joka ilta jos siltä tuntui (ja sähköyhtiö myhäili tyytyväisenä).

sunnuntai 10. elokuuta 2008

Huputin

Aurinko paistaa mutta kylmää on. Ah, Suomen kesä. Eilen sain jälleen yhden melkein-ikuisuusprojektin valmiiksi. On hyvin paha tapa tehdä työ melkein valmiiksi ja jättää se sitten käsityökoriin pölyttymään. Tämäkin ehti makoilla kuukauden verran melkein valmiina ja lopulta se vaati vain puoli tuntia työtä valmistuakseen. Eikö sitä puolta tuntia oikeasti voisi käyttää ennen työn hautautumista? Kyseessä on siis äidille tehty huivi, toivelahja tavallaan.




Malli: Hoodie Scarf by Diana Gates
Lanka: Novita Kuura 190 g
Puikot: 7,0 mm


Virailevana tähtenä hyvä vanha ystäväni Marvin, jonka tein joskus sillon kun vielä opettelin ompelukoneen käytön perusteita. Marvinillakin ikää alkaa siis olla jo sen verran että jos se olisi oppivelvollisuuden piirissä alkaisi yläaste jo häämöttää lähitulevaisuudessa. Malli taitaa nyt suurimmaksi osaksi peittyä esiteltyyn neuleeseen, mutta toisaalta julkisuuteen on ehkä hyvä tulla ihan vain pikkuhiljaa.

Unohtui viimeksi mainita että olympialaisten myötähän polkaistiin vauhtiin myös neuleolympialaiset. Heti kun koko neuleolympialaisista kuulin tiesin mikä lajini ja projektini tulisivat olemaan.



Tässä on tarvikkeet ja työ on Bayerische Socks by Eunny Jang. Olen halunnut nämä sukat ties miten pitkään, mutta pienet puikot ja palmikkojen suuri määrät ovat vähän pelottaneet sillä kyllästyn hitaasti etenevään työhön aika helposti. Uskon että nyt käytössä olevan ajan rajallisuus auttaa saamaan sukat kerralla tehtyä.

Loppupirstyksenä varastonvähennysprojekti, yksinäisestä Novita Bali -kerästä virkkailtu kori, aikaa tekemiseen meni ehkä tunnin verran.



Malli: Oma, peruskorin malli
Lanka: Novita Bali 100 g
Koukku: 8,0 mm

Sopii muuten myös hatuksi omalaatuisuutta tavoitteleville, testattu ja hyväksi havaittu.

lauantai 9. elokuuta 2008

Sataa sataa ropisee

Hyvä päivä aloittaa blogi. Suomen sää hellii taas vähemmän lämpimillä kuurosateilla, joita on varsin mukava katsella ikkunan lämpimämmältä puolelta. Olen aikani muiden blogeja lueskellut ja viimein sain pistettyä omankin pystyyn. Katsotaan lähteekö juoksuun vai kaadunko naamalleni heti ensi mutkassa (huomaa ovela viittaus olympialaisiin, alkoivat eilen).

Ettei olisi kuiva ja kuvaton postaus, niin annetaan vähän esimakua siitä mitä aion täällä jatkossa julkaista. Viime päivinä on valmistunut seuraavanlaisia projekteja:


Malli: Muokkailtu Jumper with Hood by DROPS design
Lanka: Novita Frendi 400g
Puikot: 6,0 mm


Sain viimein käytettyä ikuisuuksia lankavarastossa hautuneen Frendin. Neuloessa langasta lähti valtavasti karvoja ja asunnon villakoirapopulaatiot moninkertaistuivat. Karvanlähtön huomattuani käytin koko neulomisen ajan essua jota oli hyvä käydä aina parvekkeella kopistelemassa.

Tiheys oli päin honkia joten kirjoitin lähes koko ohjeen uusiksi, katsoin vaan mitat alkuperäisestä ohjeesta. Tein lisäksi puseroon raglanhihat, kun olen niin valtavan laiska ompelemaan tavallisia hihoja paikoilleen.

Kaikesta karvasta ja muokkailusta huolimatta lopputulos on ihana, pehmeä, lämmin ja justiinsa oikean kokoinen. Tätä kyllä pidetään kunhan säät kylmenee (joka toivottavasti ei tapahdu ihan pian).


Malli: Spindle Socks by Anna Bell
Lanka: Novita Wool 75 g
Pukot: 3,0 mm

Äidille synttärilahjaksi tehdyt sukat. Malli oli yllättävän helppo ja miellyttävä ja palmikot syntyvät sukkelaan kun apupuikkokaan ei ollut tarpeellinen. Teen kyllä jossain vaiheessa itsellekin samanlaiset, sen verran nätit ovat.


Ja vielä viimeisenä muttei vähäisimpänä:



Malli: oma neulottu versio Martha Clemin virkatusta Boobie Pillow:sta
Lanka: Gjestal Nagano 100 g
Puikot: 3,0 mm


Mies pyysi tätä, olihan se pakko tehdä. Ihana tuli, ja toimii oikeasti niskan alla. Lunastaa kyllä paikkansa sohvan nukassa! Alkuperäinen ohje vaati virkkaamista, mutta halusin pinnasta tasaisemman, siispä tein neulomalla. Oma sävellys alusta loppuun, alkuperäisestä mallista jäljellä vain muoto ja idea. Sisälle ompelin sisätyynyn lakanakankaasta ja kaksi pussukkaa kuppeihin, ettei varmasti vanu ala josssain vaiheessa tulemaan pinnasta läpi. Kirjoittelen tälle parhaillaan ohjetta, ensimmäistä englanninkielistä ohjettani. Valmistuu ehkä jouluksi tällä menolla.