sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Lunta tupaan ja porstuaan

Viime kesänä ei lunta satanut, nyt sitä tulee sitten senkin edestä. Onneksi pahin myräkkäpäivä oli sunnuntai, ei tarvinnut lähteä minnekään. Tätä myrskyä oli siis ihan miellyttävää seurata ikkunan läpi kuuma teemuki kourassa ja keskeneräinen lapanen pöydännurkalla odottamassa.

Tein taas pienen sunnuntaispurtin ja viimeistelin kahdet lapaset kerralla, halusin että ehtivät lapaskuun tämän viikon saldoon.

Lupailin tekeväni toisetkin Ailit, ja tässä ne nyt ovat.


Malli: Ailin Lapaset, Ulla 03/05
Lanka: valkoinen Novita 7 Veljestä 55 g
punainen Gjestal Maija 22 g
Puikot: 3,5 mm täysvalkoisiin osuuksiin ja
4,0 mm kaksiväriseen osuuteen

Lisäsin leveyteen yhden mallikerran ja otin käyttöön isommat puikot. Silti eivät ole liian isot, vaan justiinsa sopivat. Ei näitä montaa paria kehtaa putkeen tehdä, mutta on ehdottomasti nätti malli. Nämä täytyy pitää mielessä tulevaisuutta ajatellen.

Lapaskuussa on tehty useampi pari suloisia siililapasia, joten intouduin minäkin tekemään omat. Lopputulos näyttää tältä:



Malli: Siililapaset by tinttitintti
Lanka: Novita 7 Veljestä Raita 40 g ja
Sandnes Garn Funny Lux 30 g
Puikot: 4,0 mm

Täytyy sanoa, aika lutuset niistä tuli. Sain jopa raidat sattumaan kohdalleen ilman sen suurempaa langanhukkaa. Alkuperäistä ohjetta pääasiassa vilkuilin, omia muokkauksia on jonkin verran. Varren tein pyörönä ja selkämys on pelkkää pörrölankaa ilman tuota seitsemää veljestä, sidoin vaan reunoissa langankierroilla puolet yhteen. Laiskana en jaksanut alkaa nenää erikseen kirjomaan, tein vaan kärkeen pari kerrosta mustalla. Silmät solmupistoilla.


Vähän uteliaampi kaveri tämä oikeanpuoleinen.


Taitaa taas käydä niin, että ovat liian suloiset pidettäviksi. En varmasti itse raaski käyttää, joten menevät lahjoituksena suloisia asioita arvostavalle läheiselle, pääsevät sitten sitä kautta käyttöön.

Nyt on lapaskuun saldo kuusi paria, tavoitteena on siis kymmenen. Aikaa lopuille neljälle parille viikko. Saattaa olla, että täytyy taktikoida hieman. Suunnittelilla olleet kirjoneulelapaset jäävät varmaan parempaan hetkeen, toisaalta kämmekkäitä ja rannustimia voisi tehdä vielä jokusen. Tästä alkaa kohta olla leikkimielisyys hieman liian kaukana, mutta minkäs suorittaja luonteelleen mahtaa?

Tämän päivän lapastelut on ajan puutteen takia jo lapasteltu (hei, oikeasti, löysikö joku sen paikan mistä voi ostaa niitä lisätunteja päivään?), onneksi heti huomenna pääsee uusien mallien pariin. Jos varastoista löytyy sopiva lanka, ovat uuden Ullan Fortunellat aivan pakolliset, niihin rakastuin ensisilmäykseltä. Keltaisia pallukoita, kuka muka voisi vastustaa?

Myös Siili toivottaa teille kaikille hyvää illanjatkoa!

keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Lumi ja lapaset

Ensin kaksi kuuraista aamua ja sitten se tapahtui. Tänä aamuna kun heräsin, oli jotenkin jouluinen olo. Ja totta tosiaan, kun vähän verhoa raotti niin siellähän se odotti, lumi. Ensimmäiset lumet tässä kaupungissa ja tässä kodissa.


En edes ehtinyt napsimaan hyviä kuvia, vaikka normaalisti kamera onkin käteen liimattu aina kun jotain kuvaamisen arvoista on tiedossa. Aamulla piti juosta luennolle ja kun iltapäivällä tallusteli takaisin oli kaunis lumi jo tippunut oksilta ja alkanut muuttua nopeaa tahtia loskaksi. No, kyllä niitä lumisia päiviä tulee vielä riittämään, ihan riesaksi asti.

Hyvä puoli lumessa: töiden kuvaaminen helpottaa taas hieman. Ainakin jos ehtii töineen ja kameroineen ulos kuvailemaan niiden parin valoisan tunnin aikana, jotka talvipäivä tarjoaa. Itse en tänään ihan ehtinyt, kerkisi jo tulla vähän hämärä. Mutta pitihän sitä silti päästä ensimmäisille lumille kuvaamaan vastavalmistuneet työt.



Malli: Ailin Lapaset, Ulla 03/05
Lanka: Tuntematonta, Nallen paksuista villalankaa
sinistä 44 g ja valkoista 32 g
Puikot: 3,5 mm

Tämä malli lienee pienoinen klassikko, ainakin se pukkaa aina vähän väliä vastaan kun neulojapiireissä pyörii. Itselle ensimmäiset Ailit, ja ihan mukavat on tehdä. Malli on tosiaan helppo, mutta vaatii kuitenkin sen verran keskittymistä ettei ihan aivot narikassa voi pistellä menemään. Lisäksi taas kostautui oma laiskuus. En juuri koskaan jaksa tehdä mallitilkkua, varsinkin jos on tuttu lanka. Yleensä käsialan tiukkuudesta on hyötyä siistinä työjälkenä, mitä nyt pitää laskeskella silmukkamääriä vähän uudelleen. Mutta nyt kyllä karahti omaan nilkkaan, näistä lapasista tuli nimittäin varsin liiallisen istuvat. Yritin vielä kasteluvaiheessa venytellä ja kyllä ne ihan käteen sujahtaa, mutta taidan pistää lahjalaatikkoon odottamaan vähän pienikätisempää tallustajaa. Mutta kuten sanottu, malli oli mukava ja toisetkin varmasti teen, vähän isompana vaan.

Toisetkin valmistui, heti kun oli viimeinen lanka päätelty ryntäsin ulos kuvaamaan.


Malli: Kärjestä aloitettu peruslapanen,
sieni ohjeesta Mushroom Mittens by Kamilla Svanlund
Lanka: Novita Tiina 90 g, sieneen seittemän veljeksen jämiä
Puikot: 4,0 mm

Olen vähän rakastunut näihin. Sieni oli alkuperäisessä työssä pallo, minun työssä vähän litistyneempi. Mutta yhtä kaikki suloinen. Lankaa oli vain yksi kerä, joten pelotti että loppuuko. Päätin siis aloittaa lapaset kärjestä, ajattelin tehdä vaikka ranteeseen raidoitusta jos langan riittävyys alkaisi näyttää pahalta. Kärjestä aloitettuja lapasia en ole ennen tehnyt, enkä ohjetta jaksanut etsiä. Tein vaan samalla tavalla kuin kärjestä aloitettavat sukat, paitsi että tein ensin peukalon ja liitin sen mukaan asianmukaiseen kohtaan. Kavennuksilla peukalokiila, eikä tätä erota perinteiseen suuntaan valmistetusta lainkaan.

Ainut katumus näissä on lankavalinta. Tein sitten halvasta Novitasta, joka on vielä osaksi puuvillaa. En varmaan koskaan uskalla pestä näitä, enkä tiedä miten kestävät kulutusta. Täytyy sitten jossain vaiheessa tehdä uudet jostain parempilaatuisesta langasta. Siihen asti mennään näillä.

Oma lapaskuun saldo on siis 4 paria, joihin on kulunut 6 päivää. Ihan hyvä tahti siis, uskon että tavoite 10 paria tulee täyteen ellei jotain yllättävää tapahdu. Seuraavista lapasista ei ole vielä tietoa, täytynee lähteä malleja selaamaan.

lauantai 15. marraskuuta 2008

Kiire ja koko sen jälkikasvu

Käväisin sitten vähän muilla mailla.


Viikko sitten oli kotiinpaluu ja kaikki kyllä ryöpsähti niskaan kerralla. Viikon luennot ja harjoitukset kiinniotettavana, perjantaina odottava tentti ja kaiken lisäksi olin järkkäämässä avaruusaiheisia juhlinkeja opinahjolla. Järkevänä ihmisenä tein tottakai priorisointia, joten lähdinkin heti maanantaina ensitöikseni kangasostoksille ja hurautin maanantain ja tiistaina aikana itselleni ja puoliskolleni avaruusaiheiset asusteet. Kai tunnistat merkin? (aplikointu mustasta huovasta)

Kangas satiinia, malli puoliksi Joka Tyypin Kaavakirjasta, puoliksi itse muokkailtu.


Tämän kangas oli trikoota siitä eurokankaan palalaarista, jonne hyvä maku menee kuolemaan. Olikohan nimeltään jonkinlaista party mixiä (kuinka sopivaa). Leikatessa painajainen, mutta ommellessa käyttäytyi mallikelpoisesti. Taitaa olla ensimmäiset ompelusten esittelyt koko blogissa, on nyt sekin tili avattu. En ole viime vuoden aikana juurikaan ommellut, pahuksen ravelry koukuttaa (hih) niin pahasti lankatöihin että ompelukone on saanut lepäillä ihan rauhassa. Nyt tosin olisi tarve uusille housuille, enkä kaupasta jostain syystä löydä millään sopivia (tai sitten ovat opiskelijabudjettiin liian kalliit). Jonkun kerran olen kirppareilla viettänyt hauskoja hetkiä ahtautumalla kymmenten housujen kanssa sovituskoppiin, mutta kun ei löydy niin ei löydy. Itse sinun on housusi tekevä, jos sopivat mielit saada. Siltä asia näyttää.

Matkan ja kiireiden vuoksi Lapaskuuni on lähtenyt vähän heikonlaisesti käyntiin. Nyt pitää sitten kiriä että ehdin tahtiin mukaan. Matkalle en ottanut käsityötä minkäänlaista, ja alkuviikko meni opintojen ja ompelusten tahdissa, joten voitte kuvitella kuinka herkullinen oli se hetki torstaina, kun sain viimein puikot ja lankaa kätösiin ja saatoin aloittaa taas neulomaan. Torstai ja perjantaipäivä menivät pääosin vielä tentin parissa, mutta perjantai-iltana aloin sitten senkin edestä hommiin.


Malli: Pink Lace Wristwarmers, malli DROPSilta
Lanka: Novita Kid Mohair 14 g
Puikot: 3,5 mm

Tuli kyllä nätit ja oikein tyttömäiset. Pitää tehdä vielä jostain toisestakin langasta, oli sen verran helppo ja miellyttävä malli.


Malli: Cabled Frost Mitts, oma
Lanka: Novita Kuura 40 g
Puikot: 6,0 mm

Nämä on äidille. Huputtimesta jäi kerän verran lankaa ja kyselin että olisko millekään pikkutyölle käyttöä. Ovat lämpimät ja pehmoiset. Malli on tosiaan oma, peruskämmekkäät, selässä yksinkertainen palmikko, joka tosin ei tästä langasta erotu. Tein kuitenkin, kun halusin tehdä nämä tavallaan pariksi tuolle huputtimelle, jonka reunassa niinikään oli samanlainen palmikko.

Kuvaaminen on kyllä karmaisevaa pimeään vuodenaikaan. Kaiholla muistelen sitä ihanaa auringonvaloa, jonka loisteessa oli helppo kuvata työt kauniisti ja ilman inhaa samalavaloa. Aurinko, tule pian takaisin!