keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Lumi ja lapaset

Ensin kaksi kuuraista aamua ja sitten se tapahtui. Tänä aamuna kun heräsin, oli jotenkin jouluinen olo. Ja totta tosiaan, kun vähän verhoa raotti niin siellähän se odotti, lumi. Ensimmäiset lumet tässä kaupungissa ja tässä kodissa.


En edes ehtinyt napsimaan hyviä kuvia, vaikka normaalisti kamera onkin käteen liimattu aina kun jotain kuvaamisen arvoista on tiedossa. Aamulla piti juosta luennolle ja kun iltapäivällä tallusteli takaisin oli kaunis lumi jo tippunut oksilta ja alkanut muuttua nopeaa tahtia loskaksi. No, kyllä niitä lumisia päiviä tulee vielä riittämään, ihan riesaksi asti.

Hyvä puoli lumessa: töiden kuvaaminen helpottaa taas hieman. Ainakin jos ehtii töineen ja kameroineen ulos kuvailemaan niiden parin valoisan tunnin aikana, jotka talvipäivä tarjoaa. Itse en tänään ihan ehtinyt, kerkisi jo tulla vähän hämärä. Mutta pitihän sitä silti päästä ensimmäisille lumille kuvaamaan vastavalmistuneet työt.



Malli: Ailin Lapaset, Ulla 03/05
Lanka: Tuntematonta, Nallen paksuista villalankaa
sinistä 44 g ja valkoista 32 g
Puikot: 3,5 mm

Tämä malli lienee pienoinen klassikko, ainakin se pukkaa aina vähän väliä vastaan kun neulojapiireissä pyörii. Itselle ensimmäiset Ailit, ja ihan mukavat on tehdä. Malli on tosiaan helppo, mutta vaatii kuitenkin sen verran keskittymistä ettei ihan aivot narikassa voi pistellä menemään. Lisäksi taas kostautui oma laiskuus. En juuri koskaan jaksa tehdä mallitilkkua, varsinkin jos on tuttu lanka. Yleensä käsialan tiukkuudesta on hyötyä siistinä työjälkenä, mitä nyt pitää laskeskella silmukkamääriä vähän uudelleen. Mutta nyt kyllä karahti omaan nilkkaan, näistä lapasista tuli nimittäin varsin liiallisen istuvat. Yritin vielä kasteluvaiheessa venytellä ja kyllä ne ihan käteen sujahtaa, mutta taidan pistää lahjalaatikkoon odottamaan vähän pienikätisempää tallustajaa. Mutta kuten sanottu, malli oli mukava ja toisetkin varmasti teen, vähän isompana vaan.

Toisetkin valmistui, heti kun oli viimeinen lanka päätelty ryntäsin ulos kuvaamaan.


Malli: Kärjestä aloitettu peruslapanen,
sieni ohjeesta Mushroom Mittens by Kamilla Svanlund
Lanka: Novita Tiina 90 g, sieneen seittemän veljeksen jämiä
Puikot: 4,0 mm

Olen vähän rakastunut näihin. Sieni oli alkuperäisessä työssä pallo, minun työssä vähän litistyneempi. Mutta yhtä kaikki suloinen. Lankaa oli vain yksi kerä, joten pelotti että loppuuko. Päätin siis aloittaa lapaset kärjestä, ajattelin tehdä vaikka ranteeseen raidoitusta jos langan riittävyys alkaisi näyttää pahalta. Kärjestä aloitettuja lapasia en ole ennen tehnyt, enkä ohjetta jaksanut etsiä. Tein vaan samalla tavalla kuin kärjestä aloitettavat sukat, paitsi että tein ensin peukalon ja liitin sen mukaan asianmukaiseen kohtaan. Kavennuksilla peukalokiila, eikä tätä erota perinteiseen suuntaan valmistetusta lainkaan.

Ainut katumus näissä on lankavalinta. Tein sitten halvasta Novitasta, joka on vielä osaksi puuvillaa. En varmaan koskaan uskalla pestä näitä, enkä tiedä miten kestävät kulutusta. Täytyy sitten jossain vaiheessa tehdä uudet jostain parempilaatuisesta langasta. Siihen asti mennään näillä.

Oma lapaskuun saldo on siis 4 paria, joihin on kulunut 6 päivää. Ihan hyvä tahti siis, uskon että tavoite 10 paria tulee täyteen ellei jotain yllättävää tapahdu. Seuraavista lapasista ei ole vielä tietoa, täytynee lähteä malleja selaamaan.

3 kommenttia:

Nna kirjoitti...

Kummatkin lapaset ovat tosi hienot. Ailit ovat perinteisen kauniit ja nuo sienet varsin suloiset. Tulee super mario mieleen.

Susku kirjoitti...

Kiitos. :) Veikkaisin kanssa, että mariohan se on tämän kuvion taustalla ollut. Missäköhän vaiheessa sitä oikein tuli tämmöiseen ikään, jossa asioista voi jo ajatella nostalgisen kaihoisasti? :P

Miplis kirjoitti...

Miten sait noista sienistä noin tasaset?? Ite yrittänyt tehä sukkiin supermario sieniä ja ne menee ihan kasaan :S Liian kireä kasiala? Ei sulla olis jotain ohjetta tohon? En oo mistään netistä löytäny :( paa mailia miplisalaviiva@windowslive.com Olis kiva oppii tekee nuo sienet oikein. (pikkusiskon poikaystävä haluu joululahjaks) :D