keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Sukkasato, osa 2: Kauniimman sukupuolen töppösiä

Eilen satoi lunta, tänään on jo melkein kinokset ja aurinkokin pilkistelee pilvien takaa. Nyt näyttää jo oikealta talvelta! Joulufiilis sen kun kasvaa, sen kunniaksi joulunpunaiset sukat:


Malli: Paraphernalia (ravrav) by Taina Anttila
Lanka: Gjestal Silja Sock Yarn 100 g
Puikot: 3,0 mm

Millonkohan mie tähän malliin kyllästyn. En ainakaan vielä. Ehdoton suosikkisukkamalli, mitäpä siitä muuta sanomaan. Pukinkonttiin menossa, onneksi piti tehdä vähän liian isot miun jalkaan, muuten olisi kiusaus pitää nämä itsellä.


Malli: Jalmari-socks by Katiija
Lanka: Novita Nalle Colori 90 g
Puikot: 3,0 mm

Neuloskelin iloisesti menemään kunnes ensimmäisen sukan kärkikavennusten kohdalla aloin katsomaan, kun miulla näyttää sukat jotenkin erilaisilta kuin ohjeessa. Kyllä, noiden raitojen pitäisi kallistua toiseen suuntaan. Onneksi käsitöissä ei ole oikeaa tai väärää, on vain persoonallista. Lisäksi mie taidan tykätä näistä enemmän tällaisina. Syntyihän se shamppanjakin vahingossa, vai miten se meni.. Pukinkonttiin nämäkin.


Malli: Sunday Swing Socks by Kristel Nyberg
Lanka: ONline Supersocke 100 Afrika Color 100 g
Puikot 2,5 mm

Nämä ei olleet ihan yhtä suosikit kuin ehkä muut sukkasadon tuotokset. Mallineule on kaunis ja langastakin tykkäsin, mutta mallineuleen vuoksi sukat lähtevät kiertymään voimakkaasti. Kun yrittää pistää jalkaterää oikein jalkaa, on kantapää kiertynyt jo puoleen matkaan nilkan päälle. Miulla on epäilys, että kunnon kastelu ja pingotus saattaisivat auttaa, ja kyseisen operaation aion joskus myös toteuttaa, sillä ilman tuota kiertymistä kyseessä olisi varsin hyvät ja nätit sukat.


Malli: Polly Jean (ravrav) by MJ Kim
Lanka: Schachenmayr nomotta Regia Atlantis Color 75 g
Puikot: 3,0 mm

Nämä sukat olivat siitä jännät, että mallineuleen oppi jo ennen ensimmäisen mallikerran loppua, mutta neulominen vaati silti jatkuvaa tarkkaavaisuutta. Lapsena minulle opetettiin, että jokaisessa neuleessa pitää olla ainakin yksi virhe, ikään kuin tekijän puumerkki, ja näissä sukissa taitaa olla vähän useampikin. Onneksi niitä ei huomaa ulkopuolinen, en ole varma huomaisinko itsekään. Lopputulos on mieluinen, hyvällä omallatunnolla voi pistää joululahjapakettiin.

Malli: Ne on vaan sukat by Taina Anttila
Lanka: Novita Jussi 100 g
Puikot: 3,5 mm

Hihii, opettelin uuden kantapään! Tai no, uuden ja uuden, tiimalasikantapää kun on ihan sama homma kuin tuo kärkialoitus, joita sukissa käytän. Mutta nyt osaan käyttää sitä uudessa paikassa. Kantapäistä ehdottomasti helpoin, ainakin minun osaamista, ja ihan hyvinhän tuo näyttää kantapäähän muotoutuvan. Näissä sukissa oli ideana kerä Jussia, sukkasato ja jotain tarttis tehdä. Neuloin kunnes lanka loppui, joka ei ollut kauhean pitkään, lyhytvartiset tuli. Näille ei vielä ole kohtaloa, pitäisiköhän pistä hyväntekeväisyyteen.

Vielä on yksi sukkapostaus edessä ennen kuin päästään lapaskuun puolelle. Täytyy hoitaa sukat nopeasti alta pois, että pääsee näyttämään miun uusia, ihania rannustimia!

keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Sukkasato, osa 1: Miesten maailma

Sukkasadon purkamisen aloittaa karvaisten jalkojen sarja. Kaikki neulottu pukinkonttiin (paitsi että taisi yksi pari jo eksyä kotimiehen jalkoihin, eli pitää varmaan ainakin vielä yhdet tehdä ennen joulua).

Malli: Kärjestä aloitettu perussukka
Lanka: Novita 7 Veljestä 120 g
Puikot: 3,5 mm

Malli: Sama kuin edellä, paitsi raidat toisin päin
Lankat: Novita 7 Veljestä 120 g
Puikot: 3,5 mm

Nimesin nämä parit Turtle Stripes-sukiksi, kun ihan tuli jotenkin kilpikonna tuosta värityksestä mieleen. Opettelin myös uuden kantapään: Ullasta löytyi ohje kärjestä neulottuun kiilakantapäähän. Vähän enemmän värkertämistä siinä on, mutta piti saada vahvistetut kantapäät kun kovaan käyttöön nämä kuitenkin tulevat.

Malli: kärjestä aloitetut Petäjä-sukat by Eeva Saviranta
Lanka: Gjestal Nagano 100 g
Puikot: 3,0 mm

Petäjästä tykkäsin paljon. Miehille on vähän vaikea löytää malleja, joissa on ideaa mutta ei liian paljon. Miehet ei taida kovin koristeellisten sukkien päälle ymmärtää, katsovat vaan oudosti ja kaikessa hiljaisuudessa hautaavat sukat jonnekin sukkalaatikon uumeniin. Mie en taas neulojana jaksa kovin montaa paria sileitä perussukkia tikuttaa. Mutta nää oli kivat, mallikin oli mukava neuloa. Näissäkin kokeilussa tuo uusi kiilakantapää.

Malli:kärjestä aloitettu Jules by Kate Blackburn
Lanka: Novita Nalle 120 g
Puikot: 3,5 mm

Nämä on kokoa varsin iso, kuulin huhuja että lahjan saaja on isojalkainen. Ovat itse asiassa mallillekin vähän isot, ei sentään näy kuvassa. Mukava oli Juleskin, samat asiat pätee kuin Petäjissä. Ja kantapää on kanssa sama.

Nyt kun pitkästä aikaa neuloin miesten sukkia niin palautui taas mieleen, että kyllä sillä koolla on väliä (siis mie puhun SUKISTA, ei saa ajatella tuhmia). Iso sukka = paljon silmukoita = enemmän neulottavaa = enemmän aikaa. Ei siitä mihinkään pääse. Mutta nyt tuntuu hyvältä kun voi joululahjapaketteihin kääräistä lämmintä ja pehmeää (aikuinen varmaan sitä jo arvostaakin, muistan etten ainakaan itse lapsena arvostanut). Seuraavassa osassa jotain vähän sirompaa.

Onko se sateenkaari? Onko se voileipä?

Ei, kun se on miun sukkasadon saldo.

Jatkoa seuraa.